Hopp til innholdet

Gjesteblogg: Sosial og musikalsk sjakkantine

Sjakkturneringen på Bekkevoll ungdomsskole i Molde har utviklet seg fra å være et populært, men stille tilbud på tre bord på skolebiblioteket, til å bli en slags happening med band-innledning, trekning på høyttaleranlegg, stor trafikk og engasjement rundt 15 spillbord i kantina.

Flyttingen fra bibliotek til kantine skjedde i første omgang fordi brødsmuler og kakaoflekker ikke passet særlig bra i bokland, og siden turneringen av tidsårsaker må foregå i spisefriminuttene, kunne vi ikke la de spillende gå glipp av føden heller.

En liten bekk ble til en større elv, og da undertegnede nok er vel så opptatt av sjakkens sosiale og relasjonsskapende effekter som av smarte trekk og tenkningens briljans, tilførte vi noen underholdningselementer som skaper enda mer liv og fellesfølelse i kantina.

Åpningen av turneringen i amfiet

 

Vi har dette skoleåret hatt tretti ivrige deltakere. En av dem, Håkon (13), sier om turneringen: “Artig. Man får vekket konkurranseinstinktet av det. Det var morsomt å komme til semifinale, det hadde jeg ikke forventet”. På spørsmål om hvorfor han liker sjakk, sier han: “Man må ikke trene fysisk, og man kan spille mot hvem som helst. Det er ikke vanskelig å lære reglene, men samtidig ufattelig mange trekk man kan velge. Når man klarer å sette noen sjakk matt føler man seg skikkelig smart”.

Når det gjelder organisering av underholdningsbiten helt konkret, samarbeider sjakkansvarlig med musikklærer, som organiserer musikkinnslag fra elevgrupper som introduksjon og trekkplaster. Først ved oppstart av turneringen i november, deretter ved semifinaler i mars, og til slutt ved finale og premieutdeling etter påske. De to siste årene har vi hatt innslag som spenner fra piano – Chopin – til Red Hot Chili Peppers – Dany California. Alle partiene mellom åpning og sluttpartier foregår i mer vanlig kantinesumming, men av og til med spotify-musikk i bakgrunnen.

Meningene er sikkert delte blant sjakkinteresserte om det er nødvendig å lage show rundt sjakken som dette. Nei, det er det jo ikke, men vi synes det fungerer bra her hos oss. Hyggelig å se både nye og faste spillere, publikum og nysgjerrige flokke seg rundt bordene i “sjakkantina”. Finalen spilles altså etter påske, og premien blir pizza for fire personer på “Hos Gyda” i sentrum.

Skrevet av Camilla Mørkeberg, lærer