Hopp til innholdet

Sjakk5ern og Sjakk9ern 2024: — Vi har alle blitt veldig glad i sjakk

Nesten 600 klasser deltar i årets Sjakk5ern og Sjakk9ern. Vi har fått tilsendt bilder og noen erfaringer fra flere fornøyde deltakende klasser!

Sjakk5ern og Sjakk9ern inngår i Norges Sjakkforbunds flerårige prosjekt SkoleSjakken, som samler NSFs tilbud innenfor pedagogisk sjakk. I 2022 fikk SkoleSjakken 5,6 millioner kroner tildelt fra Sparebankstiftelsen DNB, til videreføring og videreutvikling av tilbudet. Stiftelsen har vært avgjørende for finansiering av SkoleSjakken fra oppstart i 2015.

I Sjakk5ern og Sjakk9ern handler det om klassefellesskap og å være sterkest sammen. Poengsystemet belønner at prosentvis høyest mulig andel av klassens elever spiller.

Derfor er det så artig når lærere og andre skoleansatte deler bilder av dette fellesskapet, og forteller hvordan elevene har opplevd det hele!

— Spennende å spille mot elever fra hele Norge

— Vi på Hernes skole har i år hatt en veldig god opplevelse gjennom deltagelse i Sjakk5ern, sier Anita Stenseth Ørslien, som er kontaktlærer ved Hernes skole i Elverum kommune.

Hun har sendt inn mange flotte bilder av elever i dyp sjakk-konsentrasjon i klasserommet.

— Vi har høsten 2023 fulgt opplæringen fra Sjakk5ern med alle de ulike spillene, blitt kjent med alle brikkene og spilt mye sjakk.

Ørslien forteller at elevene spilt med fysiske brett og på nett. De har også holdt sjakkskole for de andre elevene på skolen der de fikk brukt det de har lært:

— Det var veldig gøy. Selve sjakkturneringen var også veldig gøy, det var spennende å spille mot andre elever i fra hele Norge.

— Vi har alle blitt veldig glad i sjakk og vi spiller det så ofte vi har en ledig stund, sier Ørslien.

— Anbefaler sterkt å melde seg på

Også på Soknedal skole i Midtre Gauldal, Trøndelag, har Sjakk5ern 2024 vært en suksess:

— Jeg har egentlig ikke likt sjakk, men når jeg fikk lære det ordentlig så ble det artig, sier Dordi Kristin Halseth, som er kontaktlærer for 5. klasse på Soknedal skole.

Halseth har også sendt inn to fine bilder av elevene som spiller sjakk.

— Sjakk5ern var supergøy. Anbefaler sterkt å melde seg på. Det var superartig, ønsker å være med flere ganger, sier hun.

Sjakk9ern — på tvers av ungdomssskoler

Leif Frode Svendsen ved Danielsen ungdomsskole i Karmøy har tatt alle de flotte bildene i galleriet under, og skrev følgende til oss da han sendte over bildene:

— Vi har hatt skoleturnering i sjakk på skolen i dag med cirka 120 niendeklassinger. Flere på besøk fra ungdomsskolen i Skudeneshavn og to klasser her på Danielsen Ungdomsskole Karmøy.

Stor sjakkdramatikk på Tinn Montessoriskole

Haldis Skårberg ved Tinn Montessoriskole i Telemark har sendt inn denne flotte bildeserien av niendeklassingene Ingrid Midtgard og Elvira Edvardsen som spiller hver sine partier.

Vi kan bare se for oss den store spenningen som har funnet sted under disse partiene…!

Snart landsfinaler!

I år avholdes landsfinalen for Sjakk9ern 18. april, mens datoen for landsfinalen til Sjakk5ern er 25. april.

Finalene avholdes digitalt på spillsjakk.no og uttak gjøres basert på lagenes (klassenes) poengskår i innledende mesterskap.

Vi kommer til å streame finalepartiene på Twitchkanalen til Norges Sjakkforbund. Følg med på våre nyhetsbrev og våre sosiale medier for å være sikker på å få med deg oppdateringer om dette!