Hopp til innholdet

Sjakk som miljøskaper

Trygge og varme ungdomsskoler
Som en del av Oslo kommune sin satsing på trygge og varme ungdomsskoler ble prosjektet U22 iverksatt august 2018. U22 er en fireårig satsing på ungdomstrinnet. Målet med prosjektet er å skape trygge, varme og inkluderende læringsmiljø, øke grunnskolepoengene, øke motivasjonen for elevene, redusere mobbing og fravær. 14 ungdomsskoler fra 7 bydeler deltar i satsingen og onsdag 19. juni ble det arrangert en sjakkdag på Holmlia skole hvor 11 av disse skolene deltok.

 

Assisterende rektor ved Holmlia skole, Christina Solheim, kunne fortelle at hun opplevde sjakk som en meget godt egnet aktivitet for å nå målene de har satt seg i prosjektet. Sjakk har blitt en veldig stor aktivitet på skolen og i hvert eneste storefri er de 20 sjakkbrettene som er satt frem i kantina i bruk.

 

Sjakk som eget valgfag!
Sjakklærerne Rune Stokken og Alexander Lyholt valgte strategisk å sette frem 2 sjakkbrett i kantina på Holmlia skole for en tid tilbake. Snart ble pågangen så stor at de måtte sette ut flere brett og nå er det som sagt 20 brett som blir brukt hvert eneste storefri og mellom timer når elever har anledning til å spille. De kan også fortelle om elever med problematferd som tidligere havnet i mange konflikter i løpet av skoledagen, men som nå har funnet sin plass i skolens sjakkmiljø og fungerer godt der.

Tobias sitter konsentrert og vurderer alternativene i et spennende parti

 

Man har sett så gode effekter av sjakken at fra neste år skal det sjakk inn som eget valgfag ved skolen. De har i samarbeid med Frydenberg ungdomsskole laget læreplan for sjakk. Skolene har søkt om å få sjakk godkjent som eget valgfag, men hvis ikke søknaden blir godkjent vil de uansett gi elevene tilbudet under faget Levende kulturarv. I tillegg til å lære sjakk skal elevene få lære om sjakkens historie og de skal organisere turneringer. Neste år når U22-skolene kommer tilbake vil det derfor være elevene i dette valgfaget som vil stå for organiseringen!

 

Etter skoletid er det også sjakktilbud med sjakklubb på skolen 3 ganger i uka. Størst oppmøte er det på fredagene da 25-30 elever pleier å være igjen for å spille sjakk etter skolen! Rune og Alexander har begge vært på SkoleSjakken sine kurs og selv om de allerede har vært med på kurs 2 ønsker de å komme på flere kurs. – Det er viktig å friske opp kunnskapen og utveksle erfaringer med andre skoler, sier Rune. Til høsten tenker de derfor å komme på SkoleSjakkens kurs i Oslo for å blant annet dele sine erfaringer fra U22-prosjektet, starte skolesjakklubb og ikke minst oppstarten av Sjakk valgfag.

 

Lagturnering for U22-skolene
Denne dagen var det duket for en prestisjefull turnering mellom skolene i prosjektet og turneringsleder Rune Stokken kunne fortelle at deltagerne i turneringen hadde valgt bort en dag på Tusenfryd fordi de heller ville være med å spille sjakk!

 

Turneringen var en lagsjakkturnering med 4 spillere på hvert lag. Det ble delt ut 3 poeng for seier, 2 poeng for remis og 1 poeng for tap slik at alle som spilte bidro til skolens samlede poengfangst. Lagene var delt opp i to grupper og det ble spilt 5 runder av 5 minutter + 3 sekunder ekstra pr. trekk. Vinnerne av hver gruppe møtes til finale før det ble avsluttet med en simultankamp mellom finalelagene og 3 veldig gode sjakkspillere. Det var en konsentrert stemning i lokalet gjennom hele turneringen og det var tydelig at alle var veldig motiverte på å gjøre det bra.

Ida Helene er i ferd med å avgjøre partiet. Assisterende turneringsleder Alexander Lyholt og mange andre følger spent med for å se om Ida har god nok teknikk til å avgjøre med tårn og konge!

 

 

Når de var ferdige med 3 runder var det mange som var slitne og klare for lunsjpause. Jeg fikk slått av en liten prat med Ida Helene og Tobias som var 2 av spillerne på laget til Holmlia skole. De syntes det var veldig gøy, selv om Ida syntes det var litt stressende og trengte litt tid på å roe seg ned før hun orket å spise. Tobias hadde full oversikt over turneringen og kunne fortelle at de ledet sin gruppe med 30 poeng av 36 mulig etter 3 runder.

 

Begge gav uttrykk for at dette var en morsom dag og de hadde allerede bestemt seg for at neste år skulle de velge sjakk som valgfag når det kom på timeplanen.

 

 

Mer sjakk i Osloskolene neste år!
Jeg fikk også slått av en prat med Runa Rogn som er prosjektkoordinator for U22 prosjektet. Hun kunne fortelle at det har vært flere arrangementer og felles møteplasser mellom prosjektskolene, men det er ikke alle elever som finner hverandre på f.eks. fotballbanen så hun syntes det er flott at man også hadde tilbud der man kunne bruke hodet. Hun kunne fortelle at flere av skolene i prosjektet hadde brukt prosjektmiddler til å kjøpe inn sjakkutstyr og at dette er en populær aktivitet.

 

Skullerud skole sto igjen som vinner av turneringen etter seier mot Holmlia i finalen

I tillegg til å videreføre denne lagturneringen er det planer om å neste år samarbeide med stormesterne Simen Agdestein og Olga Dolzhykova om et tilbud for alle ungdomsskolene i Oslo. Det vil da være en individuell turnering for alle skolene. Olga var tilstede på arrangementet og kunne fortelle at det allerede var et etablert tilbud i Asker og Bærum. I hver av kommunene var det 12 skoler som var med på mesterskapet i år, men man ser for seg at det kan bli langt flere i Oslo neste år.

 

Simultan mot elitespillere
Skullerud ungdomsskole skole sto igjen som vinner av turneringen etter spennende finalespill mot Holmlia. Etter lagbilder og premieutdeling var det duket for en avsluttende simultan der de 8 spillerne finalelagene skulle få bryne seg på den kvinnelige stormesteren Olga Dolzhykova, IM Timofey Galinsky og stortalentet Andreas Tenold. Selv om de 3 mesterspillerne spilte på 8 bord samtidig vant de tilsynelatende enkelt på alle bord. -“Jeg ble litt grust” kunne Ida Helene fortelle meg etterpå, men hun syntes det likevel det var veldig gøy å få spille mot en kvinnelig stormester. Ida Helene spiller sjakk hver dag i storefri og i sjakklubben etter skolen så om noen år vil hun nok kunne gi Olga langt mer motstand!

Ida, Tobias og de andre finalistene møtte sterk motstand i simultansjakk!

 

1 kommentar til “Sjakk som miljøskaper”

  1. Hei!

    Så flott at noen har laget læreplan i sjakk. Jeg er interessert i å høre om sjakk ble godkjent som valgfag, fordi jeg kunne tenkt meg å tilby sjakk som valgfag selv på vår skole. Hvordan gikk det med søknaden?

Kommentarer er stengt.