VM-feber på Ris Ungdomsskole

Skrevet av:

Magnus Carlsen sin VM-kamp bidrar til økt sjakkengasjement i hele landet og norske skoler er intet unntak!

Denne uken har jeg vært på besøk hos Ris ungdomsskole der man har sjakkengasjementet er større enn noen gang. På Ris har man i lengre tid hatt fast ukentlig sjakktilbud i storefri, men nå under VM-har man utvidet tilbudet sitt ytterligere. I uke 46 og 47 gjennomfører skolen lynsjakkturnering for alle elever som ønsker å være med. Da jeg kom på besøk var alt rigget og klart for turnering. Brikkene var stilt opp, klokkene var stilt riktig og når storefri startet strømmet elevene til sjakkbordene. God planlegging og gode forberedelser gjorde at elevene kom raskt i gang med sjakkspilling. Dette gjorde at man klarte å gjennomføre hele 3 runder av turneringen i løpet av de 40 minuttene friminuttet varte.

Louis er effektiv med registrering av nye deltagere

 

Engasjerte lærere
Initiativtagerne til turneringen på Ris Ungdomsskole er Jonas og Louis. Jonas har vært på kurs 2 tidligere i høst og i denne turneringen fikk man bruk for klokkene som han hadde fått med seg fra kurset. Totalt var det satt frem 10 bord, men det var enda flere som kunne tenke seg å spille. Louis hadde hovedansvaret for organisering og gjennomføring av turnering. Han hjalp raskt elevene med å finne plasser som gjorde at de ikke fikk samme motstander som tidligere dager og i løpet av få minutter var partiene i gang på alle bord. Registrering av navn på nye deltagere i turneringen tok han etterhvert som resultatene kom inn. I tillegg til de to engasjerte sjakklærerne kunne man merke interesse fra andre lærere på skolen. Jonas og Louis kunne fortelle om SkoleSjakken og materiellet som skolen har fått og det ble til og med diskutert muligheter for å bruke dette i matematikkundervisningen.

 

Miljøskapende
Uavhengig av egen sjakkinteresse var det vanskelig å ikke legge merke til den gode atmosfæren sjakkturneringen skapte. Sentralt plassert utenfor skolens auditorium var turneringen synlig både for elever og lærere. Det var nok et høyere lydnivå enn det man vanligvis forbinder med sjakkturneringer, men det var en god stemning fylt med smil, latter og vennskapelig kappestrid. Det sto til tider like mange rundt brettene og tittet som det var spillere og mange tenkte nok at de kunne ha lyst til å prøve seg ved neste anledning.

Sjakk bidrar til et positivt skolemiljø!

For Ris ungdomsskole er opptatt av å gi gode tilbud til elevene i storefri slik at de i størst mulig grad ønsker å holde seg på skolens område. I tillegg til sjakkturneringer arrangeres det filmklubber, dansegrupper, ballspill og naturfagsklubb. Tidligere ble sjakkturneringene gjennomført på biblioteket, men for å få økt synlighet arrangeres det nå i gangen utenfor auditoriet. Et område hvor det kan være vanskeligere å konsentrere seg, men hvor effekten på skolemiljøet blir langt mer synlig.

Samarbeid på tvers av skoler
Ris ungdomsskole ønsker å få til samarbeid og turneringer med andre ungdomsskoler i området. Til nå har de kun hatt interne turneringer, men Louis forteller at de er veldig interessert i å få til noe i samarbeid med andre skoler i nærområde. Vi i SkoleSjakken har også veldig tro på denne modellen og ser at denne type initiativ ofte kan føre til langvarig aktivitet og felles nytte. Vi i SkoleSjakken skal så langt vi klarer hjelpe dere med å etablere denne type nettverk, men det beste dere kan gjøre er å tipse deres naboskoler om SkoleSjakken og sørge for at de blir med på prosjektet. Lagkamper og/eller turneringer på tvers av skoler fører ofte til stort engasjement og bedre samhold mellom elevene.

 

 

Informasjon om turnering på storskjerm!

Gjesteblogginnlegg
Vi vet at det foregår mange spennende sjakkarrangementer på skolene nå i disse VM-tider og vi har veldig lyst til å høre om hva som foregår på din skole. Vi blir veldig glad hvis noen skriver et blogginnlegg om aktiviteten på sin skole slik at dette kan være til inspirasjon og glede for andre skoler. Alle blogginnlegg vi kan publisere blir premiert med 2 sjakklokker!

 

 

Du kan trykke på kategorien(e) under for å lese mer om lignende temaer:


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *