Nærfoto av to springere som står vendt direkte mot hverandre. Hvit springer står på hvit rute, sort springer står på sort rute.

Fem tips: Slik tar du vare på sjakkbrikkene!

Skrevet av:

I disse dager er det mange skoler som er i gang med Sjakk5ern og Sjakk9ern. Det kan fort bli kaotisk med brikker og brett når ivrige barn kaster seg over spillet, og slagmarken på brettet kan gjerne ende opp med å bestå av en rekke falne brikker som triller litt hit og dit.  

Slik forsvinner gjerne brikker. Brikker og brett kan også forfalle fortere om de ikke blir behandlet med kjærlighet og omtanke. Derfor er det så viktig å ha gode rutiner for å ta godt vare på brettene.

Vi gir deg tipsene som slår minst to fluer i én smekk for brikker og brett som varer lenge: Bra for både lommebok og miljø! 

  • Kan du låne brett og brikker av andre? Kanskje fra en annen klasse på skolen? Sambruk og gjenbruk er topp! 
  • Still alltid opp brikkene etter endt parti! På denne måten er du sikker på å få oversikt dersom noen brikker mangler. Rydd aldri vekk brikkesett før det på denne måten er kontrollert at det er komplett.
Nærbilde av sorte sjakkbrikker av tre på et sjakkbrett, oppstilt på plassene sine. I forgrunnen skimter vi uklare hvite sjakkbrikker.
Husk å alltid stille opp brikkene! Foto: Andrea Bruer.
  • Skal du rydde vekk brettet for en stund? Smart og solid oppbevaring er viktig! Finn en mer ordentlig oppbevaring enn å bare oppbevare brikker og brett i en tynn plastpose. Bruk en brikkepose til brikkene, og en solid eske til brettene! 
  • Mangler dere en brikke? Ikke kjøp et helt nytt brett — kjøp heller enkeltbrikker i samme stil. Vi har kontaktet flere sjakkbutikker, og kan tipse om at både Sjakkhuset og Sjakkbutikken ettersender reservebrikker: 
    • Kampanje ut juni 2024: Sjakkbutikken (som tidligere har sendt ut, og per i dag sender ut, alt sjakkutstyr på vegne av SkoleSjakken) har opprettet en egen link for bestilling av gratis reservebrikker, der man kun betaler for porto. Merk at dette tilbudet er kun til dere som har deltatt på noen av SkoleSjakkens opplegg (grunnkurs i pedagogisk sjakk, Sjakk5ern eller Sjakk9ern). Sjakkbutikken kan også spore opp nøyaktig hva slags type brikker har blitt sendt til den aktuelle skolen tidligere.  
    • Sjakkhuset ettersender reservebrikker ved spesiell henvendelse.  
  • Ha en reserveboks klar til løse brikker! Da har du både en fast plass å legge tilfeldige brikker som dukker opp, og vet hvor du skal lete om du mangler noen. 
  • Bonustips: Hvis du er over snittet interessert i hundetrening, kan du kanskje gjøre som sjakkinstruktør Halvor Hagen gjorde i 2007: Trene opp hunden til å snuse opp forsvunne brikker? Hunden Udo fant brikkene som barna hadde gjemt “på de mest umulige steder” i klasserommet, og skjønte attpåtil hvem som skulle ha den hvite løperen! (Fra Norsk Sjakkblad 2007, utgave 5, side 24) 
Skjermbilde av notis på side 24 i Norsk Sjakkblad, side 7, utgave 5. Notisen beskriver at hunden Udo var blitt trent opp til å snuse frem brikker på sjakk-kurs på Fjellhamar Skole. Det er et foto av hunden Udo, en mørkebrun spaniel. Det er også et gruppebilde av flere barn som står foran en tavle i et klasserom og ser rett i kamera, sammen med instruktøren Halvor Hagen.

Du kan trykke på kategorien(e) under for å lese mer om lignende temaer:


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *