Skolemesterskap i sjakk etter “Melhusmodellen”

Skrevet av:

SEKS LAG FRA MELHUS KJEMPET OM Å HENTE POKALEN HJEM TIL SIN SKOLE.

To ganger i året arrangerer barneskolene i Melhus mesterskap i sjakk. Skolene har først interne turneringer, hvor de tre beste elevene får representere skolen i mesterskapet. Brekkåsen, Flå, Gimse, Hovin og Rosmælen var representert. Skolene bytter på å være vertsskole, denne gangen hadde Hovin hjemmekamp.

Hver runde består av 3 partier sånn at alle møter alle på hvert lag.

Hvorfor er det så stor oppslutning rundt et slikt skolemesterskap i sjakk for lag?

Det er god stemning i klasserommet, og tydelig at dette er noe både elever og lærere setter pris på. Lærerne er samstemte i hvorfor de prioriterer denne aktiviteten:

Det sosiale er viktigst, og det blir en annen mestringsarena! Elever og voksne møtes på tvers av skolene. Her utvikles samholdet gjennom det å spille på lag. Mange av elevene treffes igjen, når de begynner på ungdomsskolen.

Elevene synes det er stas med konkurranse. Ettersom de må kvalifisere seg, er det ekstra prestisje i å få være med. Dette fører igjen til stor entusiasme i den ukentlige sjakkaktiviteten på hver skole. Når de kommer tilbake til egen skole, forventes applaus fra en stor heiagjeng som lurer på hvordan det har gått. Turneringsspill er den mest populære aktiviteten. På Brekkåsen skole har 8 – 10 av de eldste elevene sjakk som elevjobb. Her får nye sjakkinteresserte muligheten til å lære spillet.

Mye bra spill og god konsentrasjon, hver av elevene spilte 15 partier.

Tradisjon

Mesterskapet har blitt en tradisjon, og sjakk har de brukt som verktøy i Melhus-skolene siden 2011. Rune Krogstad, rektor ved Hovin skole forteller: “Jeg som rektor ville bli engasjert og kjent med elevene, og da begynte skolen med en sjakkturnering. Etter hvert ble andre skoler i Melhus koblet på. Først ute var Flå, Lundamo, Rosmælen og skolen vår.” På resultatlistene fra Landsfinalen til Sjakk3ern i 2012 og 2013, finner vi både Flå- og Hovin skole. Hovin deltok også i Landsfinalen til Sjakk5ern i 2013. Flere av skolene har vært med på SkoleSjakken og Sjakk5ern det siste året. Det er nå en solid gjeng som bidrar, turneringa ble gjennomført på beste måte. De har forsøkt ulike turneringsvarianter, men lagkamp med 3 spillere fra hver skole, har blitt til

Melhusmodellen”.

Vinnerlaget fra Hovin skole

Hvem vant mesterskapet?

Hovin skole kan beholde pokalen, ihvertfall fram til neste mesterskap.

Peder Myrvold, Steffen Kvåle og Ruben Bekken tok seieren på hjemmebane.

Elev fra Gimse skole spiller i Eliteserien

I forrige mesterskap representerte Alexander Øye-Strømberg Gimse skole. (Les mer) Alexander har som en av de yngste i Norge spilt Eliteseriesjakk. I tredje runde vant han et avgjørende parti mot Alta, og sikret det første lagpoenget til klubben. Spill igjennom hele partiet her.

“Med sjakkaktiviteten i Melhus-skolene, og en spiller som Alexander i nærmiljøet, er det kanskje duket for et rekordforsøk i simultansjakk?”

Takk til Rune Krogstad for bilder.

Ført i pennen av Torbjørn Dahl

Du kan trykke på kategorien(e) under for å lese mer om lignende temaer:


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *