Vebjørn og Sigve: – Det er gøy å spille og flytte brikker og sånt! (foto: Tiril Haga, Nordre Aker Budstikke)

Simultansjakk på Grefsen skole

Skrevet av:

Sommeravslutning
De siste ukene før sommerferien er det ofte en del spesielle dager og flere skoler har fått til å ha ulike sjakkarrangementer på noen av disse skolene.

Sist onsdag ble jeg utfordret til å være med på simultansjakk på Grefsen skole. Jeg tok selvfølgelig imot utfordringen og spilte simultansjakk sammen med Sara Næss mot 50 elever i kultursalen på skolen. Sara er Juniornorgesmester og tidligere elev ved Grefsen skole så det var liten tvil om at jeg var lagets svakeste ledd.

Det var 50 elever som skulle spille simultansjakken, men baseleder Bjørn-Andre Kildalen kunne fortelle at det var nærmere 200 som hadde ønsket å spille. Klassene hadde derfor fått utdelt kvoter på bakgrunn av hvor mange elever fra de ulike klassene som hadde vært med på sjakktilbudet man hadde hatt på biblioteket gjennom skoleåret.

Voksende sjakkinteresse på skolen
Bjørn Andre har alltid likt sjakk og i løpet av de 10 årene han har jobbet med barn i skolen så har han sett hvor populær denne aktiviteten er. Etter at han var på sjakk-kurs i regi av SkoleSjakken sist høst ble han kjempemotivert til å sette i gang noe på sin skole. Han er stor fan av ulike sjakk mini-games som han lært på kurset og har laget 8 undervisningsopplegg med ulike temaer og med et nytt minispill hver gang.

Sara Næss tilbake på sin gamle skole for å spille simultansjakk. (Foto: Tiril Haga, Nordre Aker Budstikke)

Grefsen har sjakktilbud i på biblioteket i storefri og rekorden har vært 60 barn innom biblioteket i løpet av et friminutt. Som regel er det ca. 40 barn som pleier å komme. Totalt har over 200 barn benyttet tilbudet i løpet av året. Skolen er også heldige som har et godt samarbeid med Vålerenga sjakklubb. Vålerenga har hatt sjakkurs på skolen de siste 10 årene. De har sine kveldstreninger på skolen og skolen får lov til å låne sjakkutstyr av dem.

Bjørn Andre kunne også fortelle at de hadde hatt stort utbytte av å være med på SkoleSjakken og anbefaler andre skoler å benytte seg av tilbudet vårt. Man får veldig mange konkrete tips og man blir kjent med andre skoler som man kan samarbeide med.

Simultansjakk
50 elever satt spente og stolte i kultursalen og ventet på å spille simultansjakken denne tirsdagen. Etter at Bjørn-Andre hadde en rask gjennomgang av reglene var det tid for håndhilsning og start på partiene. Til tross for at jeg var den svakeste spilleren på laget valgte jeg å spille offensivt med tvilsomme ofre og satset på at Sara klarte å «rydde opp» etter meg. Taktikken var ganske vellykket og vi kom oss raskt på offensiven på de fleste brettene.

På noen av brettene klarte imidlertid elevene å holde på den materielle fordelen vi gav dem i åpningen og tvang oss til å jobbe hardt. Da tiden var ute hadde vi vunnet ca. 40 partier og tapt ett. Av partiene som ikke var ferdig var det også et par partier hvor jeg og Sara vurderte at vi sto dårligst.

50 heldige elever fikk lov til å spille simultansjakk mot Sara og meg. (Foto: Bjørn Andre Kildalen)

Hvordan holde på interessen?
På vei ut fra Grefsen skole snakket jeg og Sara om dagens arrangement og var enige om at det hadde vært en veldig fin dag både for små og store. Vi var begge litt forundret over partiet vi ble satt sjakk matt siden vi egentlig følte at vi hadde stått veldig gått i partiet før vi plutselig befant oss i et mattnett det var umulig å komme seg ut av.

Selv for en så god sjakkspiller som Sara er simultansjakk krevende fordi man hele tiden trenger noen sekunder til å orientere seg og forstå problemene i stillingene før man velger trekk. Hun begynte selv med sjakk AKS (SFO) da hun var 7-8 år. Det viktigste rådet hun har til barn og unge som vil bli gode i sjakk er å passe på å ha det gøy. Noen liker å løse taktikkoppgaver mens andre liker kanskje å spille mye lynsjakk med vennene sine. Skal man ha fremgang så er det viktig å gjøre mye av det man synes er gøy, hvis ikke så stopper utviklingen raskt opp. Sara håper også at flere jenter ønsker å begynne med sjakk og oppfordrer jenter som synes sjakk er gøy til å invitere med seg vennene sine slik at man skaper et godt sjakkmiljø.

Jeg skaper kaos og Sara rydder opp i kaoset. (Foto: Bjørn Andre Kildalen)

Du kan trykke på kategorien(e) under for å lese mer om lignende temaer:


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *