Bilde fra et klasserom som viser et sjakk-demonstrasjonsbrett festet på veggen til høyre for en tavle med diverse tilfeldige skriblerier i kritt, som "Bjørn" og "Friminutt" og Norsk". Foran tavlen ser vi bakhodene til fire skoleelever, to med langt blondt hår og to med mørkere langt hår. Til høyre for sjakkdemo-brettet står en voksen kvinne med middels langt krøllete hår og ser på brettet mens hun prater.

Når på dagen tilbyr din skole sjakk?

Skrevet av:

Kanskje du har vært på SkoleSjakkens sjakklærerkurs og har lyst til å starte opp sjakkaktivitet på din skole. Men hvordan kommer du i gang som sjakklærer? Når timeplanen er full kan det noen ganger være en utfordring å finne et passende tidspunkt til sjakk. Når på dagen er det egentlig best å sette av tid til sjakk?

Det finnes mange forskjellige måter å organisere skolesjakk på, og er er det nok ikke en fasitløsning. Ulike skoler velger forskjellige løsninger avhengig av deres mål, behov og ressurser. Har din skole funnet et aktivitetsformat som funker? Skriv den gjerne inn i kommentarfeltet nedenfor!

Her følger en kjapp oppsummering av noen muligheter.

 

Sjakk i skolefritidsordningen (SFO)/aktivitetsskolen (AKS)

Dette aktivitetsformatet er populært, og egner seg godt til undervisning av barn som vil lære sjakk. Her er det mulig å planlegge strukturerte undervisningsopplegg. Det kan for eksempel tilbys én eller to sjakktimer i uka som deles opp i undervisning, oppgaveløsning og spilling.

Sjakk parallelt med SFO/AKS

Dette tilbudet kan også være åpent for barn i andre alderstrinn som ikke har plass på SFO/AKS.

Sjakk direkte etter SFO/AKS

Hvis sjakk i skoletid, i SFO/AKS eller parallelt med SFO/AKS ikke er mulig eller ønskelig, kan det være en mulighet å tilby sjakkundervisning direkte etter SFO/AKS. Dette gir barna mulighet til å delta i andre aktiviteter som er viktig for dem i SFO/AKS-tid.

Sjakk i storefri/matfri

Mange elever setter stor pris på å få spille sjakk i friminuttet. Med denne modellen kan alle være med, og få utbytte av fordelene av sjakk.

Sjakk i skoletid/som valgfag

Mange land i verden har sjakk som skolefag. Sjakk i skolen kan gi mange fordeler for alle elever, og noen politikere ønsker at det skal bli et skolefag i Norge også. Barn og ungdom synes generelt at sjakk er kult, og det vil være populært som valgfag.

Sjakk som klubbaktivitet på ettermiddag/kveld

Hvis sjakklæreren har mulighet til å stille opp på ettermiddagen/kvelden kan sjakk som klubbaktivitet være et flott tilbud til elever som er motiverte for å lære og spille mer sjakk. Det kan for eksempel opprettes et skolesjakklag under USF i tilknytning til skolen.

Sjakk som del av matematikken

Noen skoler bruker sjakkoppgaver som del av matematikken, for eksempel i stasjonsundervisning.

Du kan trykke på kategorien(e) under for å lese mer om lignende temaer:


Kommentarer

Ett kommentar til “Når på dagen tilbyr din skole sjakk?”

  1. Monica L. Fjeldstad avatar
    Monica L. Fjeldstad

    På Knappskog skule bruker vi et friminutt (20 min), spisetiden (25 min) +15 minutter av en skoletime. Da blir det til sammen en klokketime med sjakk en dag i uken. Elevene spiser når vi går gjennom teori, så spiller vi etterpå. Fungerer fint! I tillegg er det noen klasser som spiller i matpauser, på SFO og som TL-aktivitet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *