Gjesteblogg: Sjakk på Bø ungdomsskole

Skrevet av:

Bø ungdomsskole er en ungdomsskole i Bø i Vesterålen som dette skoleåret har ca 80 elever. Skolen sendte høsten 2016 undertegnede på sjakklærerkurs i Svolvær.

I etterkant av kurset arrangerte vi noe vi kalte «alternative dager», to dager der vi hadde aktiviteter som har tilknytning til undervisning og fag, men organisert på en annen måte enn på de vanlige skoledagene.

Løser opp timeplanen

Vi løste opp timeplanen og arrangerte fire aktiviteter som alle elevene skulle delta på, en halv dag var satt opp til hver aktivitet. En av disse var et innføringskurs i sjakk. På kurset la jeg vekt på at det skulle være en veksling mellom teori og ulike spilleøvelser. Elevene (og lærerne som deltok), var motiverte og konsentrerte, så vi rakk akkurat å avslutte med et spill med alle brikkene på brettet.

Etter kurset var det mange elever som var motiverte for videre spilling. Den første tida fordelte vi de brettene vi har på de tre trinnene. Da kunne elevene spille i en del friminutt og ellers når som passet.

Etter en stund plasserte vi brettene på biblioteket, og de ulike trinnene fikk hver sine dager de kunne spille i alle friminuttene. Klasser/grupper kan selvsagt spille i timene hvis de vil.

Brukes i undervisninga

Jeg har også lyst å nevne at sjakk også har blitt brukt i undervisninga av en del lærere.

Blant annet har vi en kreativ gymlærer som har laget øvelser i gymsalen som «Sjakktimeter’n» (der får motstanderen den tida på trekket sitt som du trenger for å løpe en bestemt distanse) og «Styrkesjakk» (der må du ta en bestemt styrkeøvelse et bestemt antall ganger alt etter hva slags brikke du mister).

Vi skal akkurat nå i gang med en liten sjakkturnering blant elevene. Denne gangen kommer vi til å arrangere turneringa som en cupturnering, «vinn eller forsvinn». Så får vi se om vi senere kan arrangere turneringer der alle som deltar får like mange kamper.

Oppgaven vår framover blir å legge til rette for at de som ønsker å spille sjakk, kan gjøre det. Det er viktig å holde interessen oppe, slik at dette ikke blir noe som bare går over etter ei tid.

Anders Johnsen, Bø ungdomsskole

 

 

Du kan trykke på kategorien(e) under for å lese mer om lignende temaer:


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *