Besøk på Jong skole

Skrevet av:

Norgesmester for skolelag og sølv i Nordisk mesterskap!

Nylig fikk jeg lov til å komme på besøk til Jong skole ved Sandvika i Bærum. Dette er en skole som har satset veldig hardt på sjakk de siste årene og har blitt belønnet med blant annet å vinne NM for skolelag og sølv i nordisk mesterskap!

 

Rektor holder i tømmene!
På Rektor Frode Sømme sitt kontor står sjakkbrettet alltid fremme og han finner av og til tid til å ta et parti sjakk med besøkende eller elever ved skolen. En annen ting man legger merke til når man kommer inn på kontoret hans er en imponerende pokalsamling som Skolesjakklaget har vunnet. Det er lett å merke at sjakk har høy status på denne skolen og at rektor er sjakkentusiast og pådriver for aktiviteten. Han kan fortelle at de bruker 40 000 kroner av SFO-budsjettet hvert år på å holde kurs for elevene på 1.-4.trinn. I tillegg betaler de FM Erlend Mikalsen for å undervise skolesjakklaget en gang i uken og lede dem i konkurransene de er med i.

 

Det siste året har det blitt mange turneringer for skolelaget. I tillegg til å være med på mesterskap i Bærum og Buskerud så har de spilt NM for skolelag og Nordisk mesterskap med stor suksess. Det har blitt gjort stor heder og ære på Skolesjakklaget i gymsalen når de har returnert etter sine imponerende prestasjoner.

Sjakkbrettet står alltid fremme på rektor sitt kontor!

 

Årlige sjakkturneringer
Frode Sømme sitt hjertebarn er likevel Jong sine egne turneringer som skaper grunnlaget for sjakkinteressen ved skolen. Hvert år har de flere turneringer der alle skolens elever kan få være med. Nå gjøres forberedelsene til skoleårets første turnering som heter Julekrybben. I fjor var ca. 200 av skolens 400 elever med på turneringen og Frode forventer at det blir minst like mange i år. Senere i år vil man arrangere turneringen Påskeegget og man håper å få på plass enda en turnering før skoleåret er over.

 

Alle elevene som vil være med er garantert 6 partier før det etter hvert blir finalespill for de beste. 1.-2.trinn spiller en egen turnering, men elevene fra 3.-7.trinn blir med på hovedturneringen. Rektoren har kun fått positive tilbakemeldinger på den store satsningen de har på sjakk ved skolen.

 

Satsningen på sjakk er en viktig del av skolens identitet og styrker samholdet ved skolen. Det er stor status å være en del av Jong sitt skolelag, og alle på laget får blant annet en egen jakke som viser at de er en del av skolens sjakklag. Å være på laget er også et stort ansvar, og man blir sett på som viktige ambassadører for skolen.

 

Konkurranse om plassene på skolelaget
Dagen jeg er på besøk er første dag skolelaget er samlet denne høsten og Frode benyttet anledning til å fortelle de som vil være med på Skolesjakklaget om sine forventninger. Spiller man på Jong sitt skolesjakklag så er man en representant for skolen.

 

Frode er tydelig på at i tillegg til å gjøre det godt i turneringene man deltar i så forventes det at alle oppfører seg bra, ikke snakker stygt om hverandre, ikke ødelegger for hverandre og at alle er gode ambassadører for Jong skole. Klarer man ikke å oppføre seg i henhold til disse forventningene får man ikke være med på Skolesjakklaget uansett hvor god man er i sjakk.

 

Etter at Frode har sagt noen ord så overlates undervisningen til Erlend. Denne dagen er det bare 5 barn på kurset, men det er flere barn som ønsker å være med på et av de to skolesjakklagene og det forventes å bli tøff konkurranse om de 8 plassene.

 

Jong skole har et eget klasserom som er satt av til sjakk!

Undervisningen foregår i et klasserom som er satt av til sjakk. Ferdigstilte sjakkbrett står på alle pultene og demonstrasjonsbrettet henger alltid klart på veggen. Etter å ha blitt litt kjent med de elevene som var nye av året ble det brukt en del tid på taktiske oppgaver og på å snakke litt om partier som var blitt spilt under en turnering han var med på nylig.

 

Verdensmester i sjakk inne i hodet
Alle elevene så ut til å kose seg og en undervisningstime gikk fort. Etter timen slo jeg av en liten prat med William (10) som er den spilleren som har spilt på 1.bordet til skolesjakklaget det siste året. Han har spilt sjakk siden han var 6 år og hadde blitt helt hektet. I tillegg til å være med på skolesjakklaget så spilte han i en annen sjakklubb og hadde fått privattimer i sjakk av sjakklærer. Han har lyst til å bli enda bedre i sjakk, men synes det er litt vanskelig å vite hva han burde jobbe med for å bli bedre.

 

Han fortalte at han hadde lært sjakk av faren sin, men at han hadde brukt mye tid på å spille sjakk med seg selv. Da kunne han late som han var verdensmester, og han fortalte at han blant annet hadde spilt VM-matcher mot Magnus Carlsen inne i hodet sitt. William har også en lillesøster som gleder seg til sjakkturneringen Julekrybben, selv om hun er aller mest glad i å spille fotball.

Skolen har laget 4 sjakkbord som elevene kan ta med ut i friminuttene!

Sjakk implementeres i mange fag
På vei ut fra skolen viste rektor Frode Sømme meg enda et element av sjakksatsningen ved Jong skole. Sjakken var implementert i flere av skolens fag, og i Kunst og Håndverk hadde de blant annet fått malt 4 stilige sjakkbord som sto i gangen. Disse bordene kunne elevene ta med ut i storefri og spille sjakk med brikker de fikk låne på kontoret.

 

Jeg forlot Jong skole med masse inntrykk og en bedre forståelse av hvorfor akkurat denne skolen hadde fått frem mange gode sjakkspillere og blitt Norges beste skolelag. Et miljø og en kultur som er bygget opp over flere år og en sjakkivrig rektor som holder i det og driver det fremover. Det var satt av tid og plass til aktivitetene, og det var satt av plass i budsjettene.

 

Satsningen til skolen er muligens i overkant av hva som er realistisk på mange skoler, men veldig artig å se hva de har fått til på Jong skole. Rektor Frode Sømme håper de med dette kan være med på å inspirere andre skoler fordi han ser så mange positive effekter av sjakk i skolen.

 

Du kan trykke på kategorien(e) under for å lese mer om lignende temaer:


Kommentarer

2 kommentarer til “Besøk på Jong skole”

 1. Jochen Krämer avatar
  Jochen Krämer

  Hei.
  Har Jong skolen sjakk som undervisningsfag eller holder de på med sjakken utenom; altså i SFO-tiden og i friminuttene?
  Hilsen

  Jochen Krämer

  1. Hei Jochen.

   Det er ikke et undervisningsfag. De har kurs på SFO og Skolesjakklag etter undervisningstid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *