Hopp til innholdet

Gjesteblogg: stafettsjakk og andre sjakkvarianter på Ranheim skole

Vi på Ranheim skole sendte tre lærere på sjakkurs. Her hadde vi en flott dag med mye god input og gode øvinger. Det som var spesielt nyttig var tips om gode oppstartsøvelser med elevene, noe som vi selv fikk prøvd. Vi likte godt øvelsene med spill med fire bønder, og videre progresjon med turneringsspill av dette. I tillegg var det også nyttig å prøve seg med spill med bare offiserer og konge, der disse stokkes om og settes på plass på færrest mulig trekk. Her var det fint å prøve ut egnet turneringsoppsett.

Ranheim skole 9

Ranheim skole 2

Ranheim skole 6

Vi har allerede benyttet dette som en del i undervisningen (spesielt i matematikk) på flere trinn, der vi har gjennomført introduksjonsøkt i sjakk, samt arrangert “stafett-spilling” i ulike varianter. Dette har skapt stort engasjement blant elevene, og vi håper å få brukt dette på flere trinn framover. Alt dette har vi kunnet sette i gang på bakgrunn av alt materiellet (brett, brikker, plakater, bøker og demonstrasjonssett) vi fikk som deltaker i Skolesjakken-prosjektet.

I tillegg ser vi med glede frem til å være vertskap for Sjakk5ern 14.mars, der omtrent 200 femteklassinger fra skoler i nærheten skal møtes for å vise hva de har lært og utkjempe harde kamper på brettet. Det er nettopp dette som gjør sjakkspillet så flott å bruke i skolen: Elevene får sjansen til å være så utspekulert en bare kan og prøve å overliste motstanderen, men alt skjer på ved hjelp av hodet på et lite brett med 64 ruter og 32 brikker. Elevene elsker dette aspektet, og én øvelse vi har sett det spesielt godt i, er Peters hjul. Her stiller man opp ungene på to rekker med hvert sitt brett mellom to spillere. Det spilles «Førstemann over» (bondesjakk), og på gitt signal fra lærer, skal man rotere mot høyre. Slik får man nye motstandere hele tiden, og hvem som helst kan vinne partier. Vinner et av lagene, så ropes lagnavnet høyt. Lærer noterer ett poeng på tavla, mens spillerne stiller opp bøndene på 2.- og 7.raden igjen, og starter på nytt. Mange spillvarianter har falt i smak hos elevene, men det har vært noe ekstra ved Peters hjul.

Ranheim skole 5
Ranheim skole 10
Vi gleder oss som sagt til både den kommende turneringen og fortsettelsen med sjakk på Ranheim skole, og ønsker samtidig å sende et stort «lykke til» til alle andre deltakende skoler i Skolesjakken!

Vennlig hilsen

Lærerne på Ranheim skole
Ranheim skole 1
Ranheim skole 3

Ranheim skole 7

Stikkord: